Vijesti

Tečni naftni gas za motorna vozila
11 Aug 2020
Оbјаvlјеnо је nоvо, peto izdаnjе bоsаnskоhеrcеgоvаčkоg stаndаrdа BAS EN 589:2020, Goriva za motorna vozila – LPG – Zahtjevi i metode ispitivanja.
Objavljen Godišnji izvještaj 2019
10 Aug 2020
Obavještavamo vas sa zadovoljstvom da je Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine objavio Godišnji izvještaj za 2019. godinu.
Održan seminar „Novi jezik projektovanja”
15 Jul 2020
U organizaciji Područne privredne komore Banja Luka, Baldinistudio International d.o.o. Novi Sad, Arhitektonsko-građevinsko-geodezijskog fakulteta Banja Luka i Instituta za standardizaciju BiH, u petak, 10. jula 2020. u prostoriji Komore održan je seminar pod nazivom „Novi jezik projektovanja”.
Federalno ministarstvo prostornog uređenja ‒ Podzakonski akti u kojima se upućuje na BAS standarde
07 Jul 2020
Federalno ministarstvo prostornog uređenja je organ javne uprave u Bosni i Hercegovini koji je donio najveći broj akata u kojima se poziva na BAS standarde, čime se stvaraju uvjeti i pretpostavke za njihovu bolju primjenu, uklanjanje prepreka za trgovinu, uklanjanje razlika među nacionalnim tehničkim propisima različitih zemalja.
Novi besplatni standardi u ponudi
02 Jul 2020
Evropski komitet za standardizaciju (CEN) je u saradnji sa svojim članicama i nakon hitnog zahtjeva Evropske komisije, a radi borbe protiv pandemije izazvane virusom SARS-Cov-2, privremeno omogućio besplatan pristup novom setu evropskih standarda (EN). Riječ je o sedam standarda koji se tiču respiratorne opreme i ventilatora za kritičnu njegu pacijenata.
Seminar „Novi jezik projektovanja”
01 Jul 2020
Baldinistudio International d.o.o., Arhitektonsko-građevinsko-geodetski fakultet Univerziteta u Banjoj Luci, Privredna komora Republike Srpske i Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine organizuju besplatan seminar „Novi jezik projektovanja” ...
Učestvujte u izradi Programa rada Instituta za standardizaciju BiH na usvajanju bosanskohercegovačkih standarda za 2021. godinu
22 Jun 2020
Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine započeo је proces izrade Programa rada Instituta na usvajanju standarda i drugih standardizacijskih dokumenata za 2021. godinu.
Objavljen Glasnik 1/20
19 Jun 2020
Obavještavamo Vas da je Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine objavio Glasnik broj 1/20.
Vijeće ministara BiH - Podzakonski akti u kojima se upućuje na BAS standarde
18 Jun 2020
U sklopu aktivnosti koje je Institut za standardizaciju BiH proveo u proteklom periodu a koje su se odnosile na identifikaciju zakonskih i podzakonskih akata u kojima se upućivalo na BAS standarde, ustanovljeno je da je Vijeće ministara BiH donijelo 35 takvih propisa.
Standard, propis, tehnički propis? Upućivanje na standarde?
16 Jun 2020
Šta je to standard, propis, a šta tehnički propis? Iako postoji veza između standarda i propisa, posebno tehničkih, to su sasvim različite kategorije dokumenata i po načinu donošenja i po njihovoj primjeni.
Primjena Uredbe o medicinskim sredstvima odgođena do maja 2021. godine
01 Jun 2020
Medicinska sredstva imaju značajnu ulogu u oblasti zdravstva. Uredba o medicinskim sredstvima (Medical Devices Regulation, 2017/745-MDR) i Uredba o in vitro dijagnostičkim medicinskim sredstvima (In Vitro Diagnostic Regulation, 2017/746-IVDR) su stupile na snagu 2017. godine, a tranzicioni period za njihovu primjenu bio je tri godine.
Zaposleni Instituta za standardizaciju BiH ponovo na radnim mjestima
29 May 2020
Na 5. redovnoj sjednici Vijeća ministara Bosne i Hercegovine koja je održana 21. maja 2020. godine donesena je Odluka o stavlјanju van snage Odluke o postupanju institucija Bosne i Hercegovine u vezi s prijetnjom opasnosti po život i zdravlјe zaposlenih prouzrokovane prisutnošću virusa COVID – 19
Ukupno 649, strana 1 od 44