Obuka o Uredbi o građevinskim proizvodima

Obuka o Uredbi o građevinskim proizvodima

Od 26. do 27. januara 2017. godine, u sjedištu CEN-CENELEC-a u Briselu, Belgija, održan je trening kurs na temu „Važnost transpozicije i implementacije Uredbe o građevinskim proizvodima”.

 

 

Na treningu su učestvovale delegacije Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije i Srbije. Bosnu i Hercegovinu su predstavljali gospodin Borislav Kraljević, zamjenik direktora Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine, gospodin Mirza Hujić iz Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, gospođa Klelija Balta iz Instituta za akreditovanje Bosne i Hercegovine, te gospodin Tomislav Dubočanin iz Instituta za urbanizam, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske.

 

 

Glavna tema prvog dana obuke bila je Izazovi u procesu transpozicije Uredbe o građevinskim proizvodima (CPR): transpozicijske tehnike (najbolje prakse) u vezi sa specifičnostima CPR terminologije. Učesnici su upoznati s evropskim pravnim instrumentima i novim zakonodavnim okvirom (NFL – New Legislative Framework); uslovima za plasiranje građevinskih proizvoda na tržište EU; vezom novog pristupa i građevinskih proizvoda; te obavezama država članica sadržanim u novom zakonodavnom okviru.

 

 

Drugi dan je bio posvećen izazovima u procesu implementacije CPR-a. Učesnicima su predstavljene obaveze zemalja članica sadržane u CPR-u, proces propisivanja te uticaj na harmonizovane evropske standarde (hEN-ove).

 

 

Tokom obuke svaka delegacija je održala prezentaciju o stanju implementacije Uredbe o građevinskim proizvodima u svojoj zemlji. Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine aktivno radi na usvajanju harmonizovanih standarda za Uredbu o građevinskim proizvodima i od 507 standarda do 31. 12. 2016. godine usvojeno je 500 harmonizovanih standarda.

 

 

 

04 Feb 2017