Novo izdanje časopisa ISOfocus posvećeno prednostima starenja

Novo izdanje časopisa ISOfocus posvećeno prednostima starenja

Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) objavila je novo izdanje časopisa ISOfocus za mart/april. U novom izdanju časopisa ISOfocus među stručnjacima intervjuirani su predstavnici fakulteta, kompanija, malih proizvođača, stručnjaci u oblasti standardizacije iz cijelog svijeta, u oblastima od robota, infrastrukture zajednice pa do usluga estetske hirurgije. 

 

Stručnjaci kažu da s obzirom na to da se procenat starije populacije povećava, čitava ekonomija će se promijeniti na način koji mi ne možemo ni zamisliti. Jedan novi ekonomski potencijal čini tržište robe i usluga za ljude od 65 godina i više, koji nastaje usljed povećanja procenta starije populacije.

 

U najnovijem izdanju ISOfocusa prikazane su neke od mogućnosti koje mogu iskoristiti preduzeća, ističući sektore koji će imati najviše koristi. Prikazani su primjeri preduzeća koja su već usklađivala svoje poslovanje s ovim rastućim tržištem, koristeći nove demografske trendove da razviju nove proizvode i usluge za stariju populaciju. U novom izdanju su također razmatrane mogućnosti koje nude standardi za daljnji razvoj „srebrne ekonomije”, kao način za pomoć privrednom oporavku, povećanju zaposlenosti i podizanju prosperiteta, ali i kao način za stvaranje pravednog i ravnopravnog društva za sve.

 

Ističe se da na „srebrnu ekonomiju“ treba gledati kao na priliku za razvoj novih standarda koji će poboljšati kvalitet života, olakšati ekonomski rast i poboljšati inovativnost i konkurentnost.

 

Kako će svijet izgledati 2050. godine? Sigurno je da će izgledati dramatično drugačije. Nijedna zemlja nije imuna kada je u pitanju starenje populacije i preduzeća moraju  prihvatiti demografska kretanja kao priliku da osvoje neiskorišteno tržište, ukoliko žele opstati duže vrijeme.

 

Kako biste naučili više o ovoj oblasti pročitajte najnovije izdanje časopisa ISOfocus.

 

Preuzeto i prerađeno sa www.iso.org.

 

 

 

10 Apr 2017