Studijska posjeta delegacije Bosne i Hercegovine Pragu

Studijska posjeta delegacije Bosne i Hercegovine Pragu

U periodu od 12. do 16. juna 2017. godine delegacija Bosne i Hercegovine, koju su činili prof. dr. Rašid Hadžović i dr. Suad Zalihić s Građevinskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić“ iz Mostara; mr. Emir Hodžić iz Rudarskog instituta iz Tuzle, Bojana Zečević i Aleksandra Milidrag iz Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine, bila je u studijskoj posjeti Češkom uredu za standarde, mjeriteljstvo i ispitivanje (ÚNMZ) organiziranoj u okviru projekta „Podrška Institutu za standardizaciju Bosne i Hercegovine u području primjene eurokodova“.

 

Tokom boravka u Pragu članovi bosanskohercegovačke delegacije posjetili su Hidrometeorološki zavod Republike Češke čiji su stručnjaci Luboš Němec, Vít Květoň, Martina Kimlová i Pavla Řičicová održali niz prezentacija na temu metodologije koja je korištena u obradi klimatoloških podataka i pripreme karata za opterećenje snijegom i vjetrom. Gospodin Martin Stříž održao je prezentaciju karte opterećenja snijegom, a razmatrani su i prijedlozi za poboljšanje postojeće karte temperaturnih dejstava.

 

Predstavnica Klokner instituta pri Češkom tehničkom fakultetu, gospođa Jana Marková održala je prezentaciju na temu implementacije eurokodova u češko zakonodavstvo i povlačenja konfliktnih nacionalnih standarda.

 

 

Bosanskohercegovačka delegacija posjetila je i Češku komoru građevinskih inženjera i profesora. Tom prilikom s organizacijom i radom komore članove naše delegacije upoznao je gospodin Radek Hnízdil, a gospodin Michal Drahorád, član Odbora direktora Komore održao je prezentaciju o praktičnoj primjeni eurokodova, njihovim prednostima i nedostacima.

 

Posljednjeg dana posjete članovi bosanskohercegovačke delegacije imali su priliku da posjete meteorološku stanicu u Liberecu gdje ih je s opremom i radom stanice upoznao gospodin Jiří Skřivánek, stručnjak Češkog hidrometeorološkog instituta – područna jedinica u Liberecu.

 

 

 

23 Jun 2017