Standardi za turizam

Standardi za turizam
Evropski komitet za standardizaciju CEN i Evropski komitet za standardizaciju u oblasti elektrotehnike CENELEC zajedno sa svojim punopravnim i pridruženim članicama želeći da ukažu na ulogu i značaj koju standardi imaju u svim sferama života, sprovode kampanju #holidayswithstandards.
 
U posljednjih nekoliko decenija bilježi se veliki napredak u oblasti turizma, koji postaje jedan od najvećih i najbrže rastućih ekonomskih sektora u svijetu. Sve je veći broj zanimljivih destinacija širom svijeta i investicija u oblasti turizma, koji pretvaraju turizam u ključni pokretač društveno - ekonomskog napretka kroz stvaranje novih radnih mjesta i preduzeća, rast izvoza i razvoj infrastrukture. Također, svake godine se bilježi sve veći broj turista – od 25 miliona koliko je zabilježeno 1950. godine do 1186 miliona 2015. godine.
 
Da li ste se ikad zapitali da li postoje standardi koji bi svima nama osigurali da budemo sigurni i zaštićeni prilikom korištenja različitih vrsta turističkih usluga tokom uživanja u slobodnom vremenu?
 
Klikom na slijedeće linkove možete da vidite koje standarde iz oblasti turizma su usvojile evropske organizacije za standardizaciju CEN i CENELEC (EN standardi iz oblasti turizma) a koje međunarodna organizacija za standardizaciju ISO (ISO standardi iz oblasti turizma).  
 
 
U sistem bosanskohercegovačke standardizacije preuzeti su slijedeći standardi iz navedene oblasti:
 
BAS EN ISO 18513:2011, Turističke usluge - Hoteli i drugi tipovi smještaja u turizmu - Terminologija
BAS EN 13809:2011, Turističke usluge - Putničke agencije i turoperatori  - Terminologija 
BAS EN 14804:2011, Pružatelji usluga kurseva stranih jezika  - Zahtjevi 
BAS EN 15565:2011, Turističke usluge - Zahtjevi za pružanje obuke za stručne turističke vodiče i programe za sticanje kvalifikacije. 
27 Jun 2017