Studijska posjeta delegacije Bosne i Hercegovine Pragu

Studijska posjeta delegacije Bosne i Hercegovine Pragu

Od 11. do 14. jula 2017. godine delegacija Bosne i Hercegovine, koju su činili doc. dr. sc. Naida Ademović s Građevinskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, Vedad Demir iz Federalnog zavoda za geologiju Bosne i Hercegovine, Borislav Kraljević i Tihomir Anđelić iz Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine, bila je u studijskoj posjeti Češkom uredu za standarde, mjeriteljstvo i ispitivanje (ÚNMZ) organizovanoj u okviru projekta „Podrška Institutu za standardizaciju Bosne i Hercegovine u području primjene eurokodova”.

 

 

Tokom posjete članovi naše delegacije imali su niz sastanaka s češkim kolegama, gospodinom Jiří Málekom iz Instituta za strukturu stijena i mehaniku i gospodinom Ivanom Prachařom, ekspertom za seizmički hazard. Razgovaralo se o metodologiji izračunavanja seizmičkog hazarda, pripremi podataka za izračunavanje seizmičkog hazarda i kreiranje karata seizmičkog hazarda, koje su potrebne za pripremu nacionalnog dodatka za standard BAS EN 1998-1; Evrokod 8: Projektovanje konstrukcija otpornih na dejstvo zemljotresa – Dio 1: Opšta pravila, seizmička dejstva i pravila za zgrade.

 

 

Usaglašeni su stavovi o daljnjim aktivnostima i rokovima vezano za pripremu spomenutog nacionalnog dodatka, a posjeta je obostrano ocijenjena kao vrlo uspješna i korisna.

 

 

 

14 Jul 2017