40. generalna skupština ISO-a i 51. sastanak DEVCO-a

40. generalna skupština ISO-a i 51. sastanak DEVCO-a

Jubilarna 40. generalna skupština ISO-a i 51. sastanak DEVCO-a održani su u glavnom gradu Njemačke, Berlinu, od 17. do 22. septembra 2017. godine. Domaćin ovogodišnjeg, po mnogo čemu posebnog zasjedanja bio je Njemački institut za standardizaciju (DIN) koji ove godine obilježava 100 godina postojanja. Istovremeno ISO obilježava 70 godina od osnivanja u Londonu.

 

Od momenta osnivanja do danas ova organizacija je rasla i razvijala se i iako su potreba za saradnjom, konsenzus i iznalaženje zajedničke osnove ostali nepromjenjivi gradivni elementi ISO procesa, došlo je i do mnogih promjena i izazova na standardizacijskom razvojnom putu. Stoga je ovogodišnji sastanak posvećen budućnosti standardizacije, razgovorima o novim izazovima i rješenjima tih izazova, te razmjeni najboljih praksi između članica ISO-a iz cijelog svijeta. Cilj svega toga je zajednička priprema ljudi i međunarodne standardizacijske zajednice za nadolazeće promjene. Sve to se oslikava i u temi ovogodišnje ISO sedmice: „Bez predrasuda. Otvoreni za promjene.”

 

Tokom ovogodišnjeg zasjedanja Komiteta za zemlje u razvoju (DEVCO) održano je i nekoliko radionica: Standardi, propisi i javna politika; Uloga nacionalnih tijela za standardizaciju (NSB) u izgradnji nacionalne infrastrukture kvaliteta (NQI) – s fokusom na ocjenjivanje usklađenosti, te Pitanja vezana za ISO upravljanje i politike koji su od interesa za zemlje u razvoju.

 

 

 

Bosnu i Hercegovinu predstavljali su direktor i zamjenik direktora Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine, Aleksandar Cincar i Borislav Kraljević.

 

 

 

22 Sep 2017