Svjetski dan standarda 2017.

Svjetski dan standarda 2017.

Međunarodne, evropske i nacionalne organizacije za standardizaciju 14. oktobra obilježavaju Svjetski dan standarda. Ovogodišnji moto je „Standardima do pametnih gradova”, a ovogodišnja zajednička poruka Međunarodne organizacije za standardizaciju, Međunarodne komisije za elektrotehniku  i Međunarodne unije za telekomunikacije glasi:

 

 

Dovoljno pitke vode; univerzalni pristup čistijoj energiji; mogućnost efikasnog putovanja s jednog mjesta na drugo; osjećaj povjerenja i sigurnosti: to su  obećanja koja savremeni gradovi moraju ispuniti ukoliko žele ostati konkurentni i svojim građanima pružiti pristojan  život.

 

 

 

Izgradnja pametnog grada je veoma složen zadatak. Svaki grad suočava se sa sopstvenim izazovima i zahtijeva primjenu sopstvene kombinacije rješenja. Međutim, postoji jedan zajednički imenitelj koji značajno pojednostavljuje ovaj zadatak.

 

 

 

Međunarodni standardi podržavaju razvoj prilagođenih rješenja koja se mogu uskladiti s konkretnim okolnostima u gradu. Oni sadrže stručno znanje i najbolje prakse i od suštinskog su značaja za osiguravanje kvaliteta i performansi proizvoda i usluga. Pored toga, oni osiguravaju kompatibilnost između različitih tehnologija i pomažu korisnicima da uporede i odaberu najbolje dostupno rješenje.

 

 

 

Standardi takođe otvaraju put za širi spektar proizvoda i usluga. Oni doprinose povećanju konkurencije i podstiču inovacije. U sistemskom pristupu omogućavaju integraciju struktura ili rješenja različitih dobavljača.

 

 

 

Međunarodni standardi omogućavaju interoperabilnost i sigurnost na svim nivoima u gradu. Oni pružaju osnovu za pristup električnoj energiji i mnogim električnim uređajima i sistemima koji sadrže elektroniku. Podržavaju informacione i komunikacione tehnologije koje omogućavaju sakupljanje, razmjenu i analizu podataka i osiguravaju bezbjednost informacija. Posljednje, ali ne i manje važno, oni pružaju važne smjernice o svim aspektima gradskog života, uključujući energetski efikasne zgrade, inteligentni transport, bolje upravljanje otpadom, izgradnju održivih zajednica  i još mnogo toga.

 

 

 

Pomoću standarda možemo učiniti gradove pametnim, i to korak po korak. Pojedinačna „inteligencija” može se istovremeno razvijati i međusobno povezivati.

 

 

 

Zanimljivo je znati da će međunarodni standardi olakšati nesmetan i integrisan razvoj pametnih gradova.

 

 

 

10 Oct 2017