Održana ISO-ova regionalna radionica o razvoju nacionalnih strategija standardizacije

Održana ISO-ova regionalna radionica o razvoju nacionalnih strategija standardizacije

Od 13. do 16. novembra u Taškentu, Uzbekistan, održana je ISO-ova regionalna radionica o razvoju nacionalnih strategija standardizacije (NSS), koju je organizovala Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) u saradnji s Agencijom za standardizaciju, mjeriteljstvo i certificiranje Uzbekistana (UZSTANDARD). Radionici je prisustvovalo 28 učesnika iz 15 zemalja centralne i istočne Evrope te centralne Azije.

 

 

Cilj radionice bio je povećati sposobnost učesnika da odrede metodologiju nacionalnih prioriteta za standardizaciju, uzimajući u obzir ekonomske, socijalne i okolinske aspekte u svojim zemljama, kao i zatražiti povratnu informaciju od zainteresiranih strana.

 

 

Nacionalna strategija standardizacije je jedna od prioritetnih inicijativa ISO-ovog Akcionog plana za zemlje u razvoju za period 2016-2020, odnosno jačanje strateških kapaciteta nacionalnih tijela za standarde.

 

 

Na radionici je predstavljena metodologija za identificiranje nacionalnih prioriteta za standardizaciju i nadogradnju iskustava stečenih na sličnim radionicama koje su održane tokom 2012. Sveukupno gledajući, cilj NSS-ove inicijative je pomoći članicama ISO-a da uspostave, ažuriraju ili poboljšaju (prema potrebi) svoj NSS. Osim objavljivanja NSS-a, ISO-ove članice koje su imale koristi od NSS-ove inicijative trebaju poduzeti konkretne korake ka njegovoj implementaciji i oni također trebaju razmotriti integraciju razvoja NSS-a u osnovne strategijske procese.

 

 

Bosnu i Hercegovinu na ovoj regionalnoj radionici predstavljali su Tihomir Anđelić i Mirjana Šućur iz Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine.

 

 

 

24 Nov 2017