Održan seminar „Aktivnosti u oblasti standardizacije i novi standardi”

Održan seminar „Aktivnosti u oblasti standardizacije i novi standardi”

Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine je 6. decembra 2017. godine organizovao seminar na temu  „Aktivnosti u oblasti standardizacije i novi standardi” na kojem su prisutni upoznati s najnovijim aktuelnostima u oblasti standardizacije u Bosni i Hercegovini, s posebnim osvrtom na opšte područje standardizacije i standardizaciju iz područja rada elektrotehnike.

 


Na seminaru su predstavljene sljedeće teme:

 

 

  • Izrada i važnost Programa rada Instituta na usvajanju standarda i drugih standardizacijskih dokumenata,
  • Pozivanje na standarde prilikom donošenja tehničkih propisa,
  • Aktuelni standardi iz područja opšte standardizacije,
  • Aktuelni standardi iz područja elektrotehnike,
  • Pretraživanje web stranice Instituta.

 

 

Cilј seminara je bio predstaviti rad i aktivnosti Instituta za standardizaciju BiH, te pozivanjem na aktivnije učešće predstavnika nadležnih institucija u radu stručnih tijela Instituta, raditi na unapređenju saradnje.


Krajnji cilј seminara je dodatno pobolјšanje koordinacije između nadležnih institucija u cilјu ostvarivanja pune funkcionalnosti sistema za osiguravanje slobode kretanja robe, a u skladu s preporukama iz Izvještaja Evropske komisije o Bosni i Hercegovini za 2016. godinu.
Seminaru su prisustvovali predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Uprave za zaštitu zdravlja bilja BiH, Regulatorne agencije za komunikacije BiH, Instituta za akreditovanje BiH, Agencije za nadzor nad tržištem BiH, Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH, Republičkog zavoda za standardizaciju i metrologiju Republike Srpske, Zavoda za mjeriteljstvo BiH i Federalnog ministarstva prostornog uređenja.


Predavači na seminaru su bili zaposleni Instituta za stanardizaciju BiH: Tihomir Anđelić, Mirjana Šućur, Biljana Baljaj i Željka Popić.

 

 

 

11 Dec 2017