Šta čini hranu prirodnom?

Šta čini hranu prirodnom?

Kada se prehrambeni proizvodi smatraju „prirodnim”? Do sada nije postojala međunarodno dogovorena definicija „prirodnih” prehrambenih sastojaka. Nova ISO-ova tehnička specifikacija će pomoći da u agroprehrambenoj industriji svi govore istim jezikom.

 

Uprkos ogromnom interesovanju potrošača za sve što je „prirodno”, ono što je zapravo „prirodni” sastojak hrane je nešto o čemu se može dugo raspravljati. Osim nekoliko pokušaja Komisije Codex Alimentarius krajem devedesetih godina, nije postojao međunarodno usklađen zahtjev za prirodne prehrambene sastojke i proizvodne procese – to jest, do objavljivanja tehničke specifikacije ISO/TS 19657:2017, Definitions and technical criteria for food ingredients to be considered as natural.

 

Svrha tog dokumenta je da utvrdi neophodne kriterije koji prehrambeni sastojci moraju ispuniti kako bi se smatrali „prirodnim”, na koje se agroprehrambena industrija i javni organi uopšte mogu pozvati u trenutku kada se ti proizvodi prodaju slobodno širom svijeta.

 

U nekim regionima odsustvo takvih kriterija čak je dovelo do pojave tužbi. Nova tehnička specifikacija ISO/TS 19657 stoga predlaže kriterije za komunikaciju između preduzeća o prehrambenim sastojcima koji se smatraju „prirodnim”, čime se pomaže u stvaranju jednakih uvjeta i osiguravanju fer poslovnih praksi u agroprehrambenoj industriji. Dokument se ne odnosi na potrošačku sferu, kao što je označavanje ambalaže.

 

Dominique Taeymans, sazivač radne grupe koja je izradila ovu tehničku specifikaciju, objašnjava: „Ova tehnička specifikacija sadrži osnovne smjernice koje će stručnjacima u agroprehrambenoj industriji omogućiti da govore istim jezikom. Ovo nije nimalo jednostavno pitanje, pa je razvoj zajedničke baze značajan korak naprijed.”

 

ISO/TS 19657 se bavi potrebama svih kompanija iz agroprehrambenog sektora i proizvođača prehrambenih sastojaka, bez obzira na njihovu veličinu i složenost. Ovaj dokument će pomoći da se osiguraju poštene prakse u svim poslovnim odnosima.

 

ISO/TS 19657:2017 je razvio ISO/TC 34, Prehrambeni proizvodi, u okviru svoje radne grupe 18, Prirodni prehrambeni sastojci. Specifikaciju možete  kupiti  u Institutu za standardizaciju BiH (BAS) ili preko ISO Storea.

 

Institut za standardizaciju BiH će putem Tehničkog komiteta BAS/TC 43, Komitet za hranu, usvojiti  specifikaciju ISO/TS 19657:2017.

 

 

Autor izvorne vijesti: Sandrine Tranchard

Preuzeto sa: www.iso.org

 

 

 

10 Jan 2018