15. mart – Svjetski dan prava potrošača

15. mart – Svjetski dan prava potrošača

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prava potrošača je „Razvoj pravednijeg digitalnog tržišta”.

 

Digitalna tehnologija dramatično utječe na potrošače širom svijeta, stvarajući mnoge nove prednosti, uključujući bolju komunikaciju, pristup informacijama i veći izbor i pogodnosti.

 

Procent svjetske populacije s pristupom internetu porastao je sa 1% u 1995. godini na skoro 50% u 2017. godini. U isto vrijeme e-trgovina je rasla brzim tempom. U 2016. godini  procijenjeno je da 1,61 milijarda ljudi širom svijeta kupuje robu na internetu. U 2016. godini globalna e-trgovinska prodaja iznosila je 1,9 triliona američkih dolara, a projekcije pokazuju rast do 4,06 triliona američkih dolara do 2020. godine.

 

Elektronska trgovina je važno pitanje za organizacije za zaštitu potrošača, jer uprkos prednosti e-trgovine za potrošače, još uvijek postoji niz problema, uključujući nedostatak pristupa, prevare i online zaštitu.

 

E-trgovina, kupovina proizvoda ili usluga putem interneta promijenila je tržište. Sada potrošači s povezanim uređajem i metodom plaćanja mogu kupiti bilo šta, od muzike do  hrane, rezervisati prijevoz i smještaj ili kupiti karte za razne događaje.

 

Ovaj novi način trgovine je otvorio širok raspon odabira za potrošače i povećao dostupnost proizvoda i usluga u dosad neviđenoj razmjeri. Međutim, pošto se ove transakcije često dešavaju preko granica, uključujući online kompanije bez fizičkih prodavnica i činjenicu da skoro svako može kreirati web-stranicu i postaviti online prodavnicu, postoje problemi i izazovi za potrošače s kojima se jednostavno ne bi suočili prilikom tradicionalne kupovine.

 

Zbog toga pokret potrošača mora raditi na tome da digitalna tržišta budu pravedna i sigurna. Da, ako stvari krenu naopako, na raspolaganju postoji obeštećenje i kompenzacija. Da je uvijek prisutna opasnost od online prevara i podvala minimizirana i riješena.

 

O temama pristupa, prevara, zaštite prava potrošača kao i pregledu pitanja e-trgovine možete se informisati putem sljedećeg linka:


http://www.consumersinternational.org/members/wcrd2018resources-eng

 

 

 

15 Mar 2018