Objavljen je standard ISO 45001

Objavljen je standard ISO 45001

Upravo je objavljen najočekivaniji međunarodni standard za zaštitu zdravlja i  sigurnost na radu (OH&S),  kojim će se  transformirati  praksa  na radnim  mjestima  širom svijeta.

 

ISO 45001:2018, Sistemi upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti  na radu – Zahtjevi s uputstvima za upotrebu, pruža skup jakih i efikasnih procesa za poboljšanje  sigurnosti na radnom mjestu u globalnim lancima snabdijevanja. Očekuje se da će se primjenom novog međunarodnog standarda, dizajniranog da pomogne organizacijama svih veličina i industrijskom sektoru, smanjiti  broj povreda i bolesti na radnim mjestima širom svijeta.

 

Prema proračunima Međunarodne organizacije rada (ILO) iz 2017. godine, godišnje se desi 2,78 miliona nesreća sa smrtnim ishodom. Drugim riječima, svakoga dana  skoro 7.700 ljudi umre od bolesti ili povreda koje su u vezi s radom. Pored toga, svake godine se evidentira 374 miliona povreda i bolesti koje nemaju fatalan ishod, a koje su povezane s radom, što rezultira produženim odsustvom s posla. Ove cifre pokazuju realističnu sliku modernog radnog mjesta – gdje radnici mogu imati ozbiljne posljedice zato što su jednostavno „radili svoj posao”.

 

Cilj ISO 45001 je promjena te situacije tako što će vladinim agencijama, industriji i drugim zainteresiranim  stranama dati  efikasne i konkretne smjernice za poboljšanje sigurnosti radnika u zemljama širom svijeta. Zahvaljujući jednostavnom okviru, one se mogu primijeniti i na fabrike i proizvodne objekte, bilo da su u pitanju partneri ili podružnice, bez obzira na njihovu lokaciju.

 

David Smith, predsjedavajući Projektnog komiteta ISO/PC 283 koji je odgovoran za razvoj standarda ISO 45001, uvjeren je da će novi međunarodni standard biti prava prekretnica za milione radnika: „Nadamo se da će ISO 45001 dovesti do velikih transformacija u praksi na radnom mjestu i smanjiti tragičan broj nesreća i bolesti koje su u vezi s radnim mjestom. Novi standard će pomoći organizacijama da obezbijede  sigurno i zdravo radno okruženje za radnike i posjetioce tako što će kontinuirano poboljšavati performanse svog OH&S sistema”.

 

Smith dodaje: „Pisci standarda iz cijelog svijeta okupili su se kako bi kreirali okvir za sigurnije radno mjesto za sve, bez obzira na sektor ili radno mjesto na kome radite.” Više od 70 zemalja je bilo direktno uključeno u izradu ovog važnog dokumenta, koji je razvio ISO/PC 283, Sistemi upravljanja zaštitom zdravlja i sigurnosti na radu, čiji sekretarijat je u nadležnosti Britanskog instituta za standardizaciju (BSI).

 

S obzirom da je ISO 45001 dizajniran da se integrira s drugim ISO standardima za sisteme upravljanja, osiguravajući visok nivo kompatibilnosti s novim verzijama standarda ISO 9001 (upravljanje kvalitetom) i ISO 14001 (upravljanje zaštitom okoliša),  poduzeća koja već implementiraju ISO standarde će biti u  prednosti ako odluče da rade prema ISO 45001.

 

Novi OH&S standard zasniva se na elementima zajedničkim za sve standarde ISO-ovog sistema upravljanja i koristi jednostavan PDCA – Planiraj-uradi-provjeri-djeluj model (Plan-Do-Check-Act), koji organizacijama pruža okvir koji će im omogućiti da planiraju mjere koje trebaju uspostaviti kako bi se smanjio rizik od oštećenja. Te mjere trebale bi se odnositi na pitanja koja mogu dovesti do dugoročnih zdravstvenih problema i odsustvovanja s posla, kao i onih koji dovode do nesreća.

 

ISO 45001 će zamijeniti OHSAS 18001, standard koji je ranije predstavljao referencu kada  su u pitanju zaštita zdravlja i sigurnost  na radnom mjestu. Organizacije koje su već certificirane  prema standardu OHSAS 18001 imat će tri godine da se usklade s novim standardom ISO 45001, iako certifikacija usklađenosti prema ISO 45001 uopće  nije zahtjev predviđen ovim  standardom.

 

Međunarodni akreditacioni  forum (IAF) utvrdio je zahtjeve za prelazak na novi standard kako bi pomogao certificiranim organizacijama, certifikacionim i akreditacionim tijelima i drugim zainteresiranim stranama da se pripreme za ovu tranziciju. Za više informacija posjetite web stranicu IAF-a.

 

ISO 45001:2018 možete kupiti putem Instituta za standardizaciju BiH ili preko ISO Storea.

 

ISOfocus i kampanja u vezi s  ISO 45001

 

S obzirom na objavljivanje standarda ISO 45001, ISO je najnovije izdanje magazina ISOfocus posvetio prvom međunarodnom standardu za zaštitu zdravlja i sigurnost  na radu (OH&S). U najnovijem broju ISOfocusa možete naći mnoštvo zanimljivih informacija i stručnih savjeta o ISO 45001, od teorije do prakse. Tu su također i intervjui s vodećim svjetskim stručnjacima i još mnogo toga.

 

ISO je na društvenim medijima pokrenuo kampanju za podizanje svijesti o ISO 45001. Globalna kampanja # ISO45001 (koja je trajala od 12. do 16. marta 2018. godine) okupila je različite zainteresirane  strane u standardizacionoj  zajednici i šire, uključujući članice i partnere ISO-a, kako bi diskutirali  o značaju ISO 45001.

 

U sistem bosanskohercegovačke standardizacije standard će biti usvojen krajem 2018. godine putem BAS/TC 3, Upravljanje kvalitetom i osiguranje kvaliteta.

 

Autor: Elizabeth Gasiorowski – Denis

 

Preuzeto sa: www.iso.org

 

 

 

 

25 Apr 2018