Konferencija „Trenutni status i daljnji razvoj eurokodova na području Zapadnog Balkana”

Konferencija „Trenutni status i daljnji razvoj eurokodova na području Zapadnog Balkana”

Dana 29. maja 2018. godine održana je konferencija „Trenutni status i daljnji razvoj eurokodova na području Zapadnog Balkana” koju je organizovao Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine (BAS) u saradnji s Češkom kancelarijom za standarde, metrologiju i ispitivanja, a uz podršku Češke razvojne agencije.

 

 

Radi se o završnoj konferenciji projekta „Podrška kapacitetima Instituta za standardizaciju BiH u području primjene eurokodova”.

 

 

Na konferenciji su predstavljeni rezultati projekta koji predstavljaju i jedan od koraka na putu Bosne i Hercegovine ka Evropskoj uniji s obzirom da je Evropska komisija još 2010. godine dala nalog da sve države članice u potpunosti implementiraju eurokodove.

 

 

Predstavnici državnih tijela za standardizaciju Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Moldavije, Albanije, Češke Republike, Bosne i Hercegovine su govorili o trenutnom statusu kao i o daljnjem razvoju eurokodova. Također, govorilo se o novoj generaciji eurokodova, kao i o poređenju nacionalno definisanih parametara (NDPs).

 

 

 

Konferenciji su prisustvovali i predstavnici Delegacije Evropske unije za BiH, Ambasade Češke Republike u BiH, državnih i entitetskih ministarstava, institucija, građevinskih fakulteta, te privatnih i javnih preduzeća.

 

 

 

 

29 May 2018