Održana ISO-ova regionalna obuka o upravljanju razvojem nacionalnih standarda upotrebom projektnog menadžmenta

Održana ISO-ova regionalna obuka o upravljanju razvojem nacionalnih standarda upotrebom  projektnog menadžmenta

Od 29. maja do 1. juna ove godine u Kišinjevu, Moldavija, održana je ISO-ova regionalna obuka o upravljanju razvojem nacionalnih standarda upotrebom  projektnog menadžmenta, koju je organizovala Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) u saradnji s Institutom za standardizaciju Moldavije (ISM).

 

Ova obuka je imala za cilj da:

  • istakne povezanost između nacionalne standardizacijske strategije i portfelja nacionalnog tijela za standarde, te upravljanje programom rada na standardima.
  • unaprijedi razumijevanje o važnosti primjene pristupa projektnog menadžmenta u procesu razvoja standarda.
  • predstavi upravljanje razvojem projekta standarda, usvajanje međunarodnih standarda kao i aktivno učestvovanje u ISO-ovom tehničkom radu na pravovremen način, te efikasnu upotrebu resursa.
  • osigura alate za provedbu principa projektnog menadžmenta i njihovo integriranje kroz sve faze procesa razvoja standarda.

 

Provedba projektnog menadžmenta za razvoj standarda, i efektivne i efikasne usluge koje su pružene onim koji izrađuju standarde je jedna od prioritetnih inicijativa pod izlaznim rezultatom 3.2 ISO-ovog Akcionog plana za zemlje u razvoju za period 2016-2020, odnosno jačanje kapaciteta nacionalnih tijela za standarde na operativnom i tehničkom nivou.

 

Bosnu i Hercegovinu na ovoj regionalnoj obuci predstavljali su Tihomir Anđelić i Biljana Baljaj iz Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine.

 

 

Radionici je prisustvovalo 25 učesnika iz 12 zemalja centralne i istočne Evrope i centralne Azije, i to: Armenije, Bjelorusije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Gruzije, Kazahstana, Kirgistana, Makedonije,  Srbije, Ukrajine, Uzbekistana i domaćina Moldavije.

 

ISO-ovi predavači bile su gđe: Siglinde Kaiser, iz DIN-a i Nesreen Al-Khammash, iz Centralnog sekretarijata ISO-a.

 

 

 

08 Jun 2018