14. godišnji sastanak CEN-a i CENELEC-a

14. godišnji sastanak CEN-a i CENELEC-a

Od 20. do 22. juna 2018. godine u slovenačkom alpskom odmaralištu Bled održan je 14. godišnji sastanak Evropskog komiteta za standardizaciju (CEN) i Evropskog komiteta za standardizaciju u elektrotehnici (CENELEC). Domaćin sastanka bio je Slovenački institut za standarde (SIST). Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine predstavljali su Aleksandar Cincar, direktor Instituta i Borislav Kraljević, zamjenik direktora.

 

Novi format generalnih skupština CEN-a i CENELEC-a uspostavljen je prošle godine u Edinburgu, a ove godine je primijenjen još interaktivniji pristup. Nakon obaveznih zasebnih generalnih skupština i CEN-a i CENELEC-a održana je i zajednička sjednica spomenutih generalnih skupština na kojoj su delegati imali priliku da čuju izvještaje i učestvuju u raspravi o ključnim strateškim, političkim i tehničkim pitanjima vezanim za evropsku standardizaciju.

 

Nakon generalnih skupština održan je tematski sastanak „Inovacija i standardizacija”. Sve brži razvoj inovacija i značajan utjecaj na poslovne modele i razliku između industrije i usluga razlog je zašto standardizacijska zajednica mora istražiti kako može biti prisutnija u područjima tehnoloških inovacija, privlačnija za naučne, istraživačke i inovativne zajednice te agilnija u odgovorima na potrebe tih zajednica.

 

Naredni godišnji sastanak CEN-a i CENELEC-a održat će se 2019. godine u Rumuniji.

04 Jul 2018