Standard BAS EN 1125:2018 usvojen metodom prijevoda

Standard BAS EN 1125:2018 usvojen metodom prijevoda

Treće izdanje standarda BAS EN 1125:2018, Građevinski okovi - Dijelovi izlaza za nuždu s pritisnom šipkom - Zahtjevi i metode ispitivanja, u sistem bosanskohercegovačke standardizacije usvojen je metodom prijevoda putem Tehničkog komiteta BAS/TC 60, Vrata i prozori, Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine.

 

Izvorni tekst evropskog standarda priprеmiо је Tehnički komitet CEN/TC 33, Doors, windows, shutters, building hardware and curtain walling, čiji je sekretarijat pod nadležnošću AFNOR-a.

  

Standard BAS EN 1125:2018 definiše zahtjeve za proizvođača, tehničke karakteristike i ispitivanje uređaja za izlaz u slučaju nužde koji su mehanički upravljani ili horizontalnom pritisnom polugom ili horizontalnom polugom na dodir, posebno dizajnirane za upotrebu u paničnim situacijama na evakuacijskim putevima.

  

Pogodnost uređaja za izlaz u slučaju nužde za upotrebu na sklopovima vrata otpornih na vatru/dim određena je ispitivanjima tehničkih karakteristika zapaljivosti izvođenih u skladu s ispitivanjima tehničkih karakteristika zahtijevanim ovim evropskim standardom.

 

Ovaj evropski standard obuhvata uređaje za izlaz u slučaju nužde koji su u potpunosti proizvedeni i stavljeni na tržište kao proizvod jednog proizvođača ili više od jednog proizvođača a zatim su naknadno plasirani na tržište kao oprema u jednoj transakciji.

 

 

 

02 Oct 2018