Novi BAS standard iz područja građevinarstva usvojen metodom prijevoda

Novi BAS standard iz područja građevinarstva usvojen metodom prijevoda

Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine objavio je BAS EN 1998-1/NA:2018, Evrokod 8: Projektovanje konstrukcija otpornih na dejstvo zemljotresa – Dio 1: Opšta pravila, seizmička dejstva i pravila za zgrade – Nacionalni dodatak.

 

Ovaj izvorni bosanskohercegovački standardizacijski dokument, prvo izdanje, određuje vrijednosti nacionalnih parametara ili određenih postupaka proračuna koji će se upotrebljavati prilikom proračuna zgrada i inženjerskih građevina koje se grade u Bosni i Hercegovini i omogućuje primjenu standarda BAS EN 1998-1:2017, Evrokod 8: Projektovanje konstrukcija otpornih na dejstvo zemljotresa - Dio 1: Opšta pravila, seizmička dejstva i pravila za zgrade.

 

Kao sastavni dio ovog izvornog bosanskohercegovačkog standardizacijskog dokumenta, za primjenu standarda BAS EN 1998-1:2017 izrađena je interaktivna karta seizmičkih zona i referentnih ubrzanja tla u Bosni i Hercegovini. Karta je dostupna na http://eurokodovi.ba/.

 

Ovaj bosanskohercegovački standardizacijski dokument pripremio je Tehnički komitet BAS/TC 58, Projektovanje građevinskih konstrukcija – Eurokod EN 1990, eurokodovi 1, 7, 8 i 9.

 

 

 

04 Oct 2018