Svjetski dan standarda 2018. godine fokusira se na četvrtu industrijsku revoluciju

Svjetski dan standarda 2018. godine fokusira se na četvrtu industrijsku revoluciju

Živimo u digitalnom dobu gdje su tradicionalne granice između fizičkog i virtuelnog svijeta sve nejasnije. Tako je rođena četvrta industrijska revolucija, koju karakterišu revolucionarne tehnologije kao što su vještačka inteligencija (AI), robotika, nanotehnologija i Internet stvari (IoT). Na Svjetski dan standarda želimo  naglasiti ključnu ulogu međunarodnih standarda u ovom kontekstu.

 

S evolucijom inovativnih sajber-fizičkih sistema četvrta industrijska revolucija utiče na skoro sve sektore industrije u svim zemljama. Dok konvergencija tehnologija nudi ogromne mogućnosti, ona takođe predstavlja niz etičkih, ekonomskih i naučnih izazova. Historijski gledano, tempo promjena nikada nije bio toliko brz tako da društvo ne može a da ne dovede u pitanje probleme vezane za dugoročnu održivost.

 

Međunarodni standardi mogu pomoći u oblikovanju naše budućnosti. Standardi ne samo da podržavaju razvoj prilagođenih rješenja za sve sektore industrije, već su i alati za širenje najboljih praksi, znanja i inovacija na globalnom nivou. Međunarodni standardi su oduvijek imali ključnu ulogu u omogućavanju nesmetanog usvajanja tehnologija.

 

Baš kao što su standardi bili od vitalnog značaja tokom prve industrijske revolucije, podržavajući specijalizovanu masovnu proizvodnju robe, oni će i dalje igrati ključnu ulogu u ovoj novoj eri. Standardi će osigurati kompatibilnost i interoperabilnost širom svijeta, i pomoći će društvu da lako usvoji nove tehnologije budućnosti.

 

Zato danas, 14. oktobra, posvećujemo Svjetski dan standarda međunarodnim standardima i četvrtoj industrijskoj revoluciji. Svake godine, u duhu Svjetske saradnje u oblasti standarda (WSC), IEC se pridružuje Međunarodnoj organizaciji za standardizaciju (ISO) i Međunarodnoj telekomunikacijskoj uniji (ITU) u proslavi zajedničkih napora hiljada stručnjaka širom svijeta koji izrađuju međunarodne standarde.

 

Pogledajte videoporuku Sergia Mujice, generalnog sekretara ISO-a:


https://www.youtube.com/watch?v=rHZHG1CQMbU&feature=youtu.be

 

 

 

15 Oct 2018