Održana ISO-ova regionalna radionica o provedbi nacionalnih standardizacijskih strategija

Održana ISO-ova regionalna radionica o provedbi nacionalnih standardizacijskih strategija

Od 9. do 11. oktobra u Biškeku, Kirgistan, održana je ISO-ova regionalna radionica o provedbi nacionalnih standardizacijskih strategija koju je organizovala Međunarodna organizacija za standardizaciju (ISO) u saradnji s Centrom za standardizaciju i mjeriteljstvo pri Ministarstvu ekonomije Republike Kirgistan (KYRGYZST).

 

Radionici je prisustvovalo 25 učesnika iz 13 zemalja centralne i istočne Evrope, i centralne Azije.

 

Cilje ove trodnevne radionice bio je razmatranje glavnih (zajedničkih) izazova u primjeni metodologije u stvarnoj situaciji razvoja nacionalne standardizacijske strategije (NSS), kao i rješavanje pitanja vezanih uz provedbu aspekata NSS-a, te razmjena iskustava između učesnika radionice.

 

Nakon objavljivanja NSS-a, članice ISO-a trebale bi poduzeti konkretne korake prema njegovoj provedbi, a također trebale bi razmotriti integraciju razvoja NSS u svoje temeljne strategijske procese.

 

Nacionalna strategija standardizacije je jedna od prioritetnih inicijativa ISO-ovog Akcionog plana za zemlje u razvoju za period 2016-2020, odnosno jačanje strateških kapaciteta nacionalnih tijela za standarde.

 

 

Bosnu i Hercegovinu na ovoj regionalnoj radionici predstavljali su Tihomir Anđelić i Dragan Ćućilo iz Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine.

 

 

 

18 Oct 2018