Napredak u implementaciji eurokodova na Balkanu

Napredak u implementaciji eurokodova na Balkanu

U Tirani je od 10. do 11. oktobra 2018. godine održana radionica „Put naprijed za implementaciju eurokodova na Balkanu”.

 

Organizator radionice je Zajednički istraživački centar Evropske komisije za eurokodove u saradnji s Generalnim direktoratom za standardizaciju Albanije.

 

Radionici su prisustvovale delegacije Albanije, Belgije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Češke Republike, Francuske, Grčke, Hrvatske, Kosova, Moldavije, Norveške, Republike Makedonije, Srbije i Turske, kao i predstavnici Evropske komisije. U delegaciji Bosne i Hercegovine bili su prof. dr. Sanin Džidić s Međunarodnog BURCH univerziteta u Sarajevu, Igor Dizdar iz Ministarstva prostornog uređenja Federacije Bosne i Hercegovine, te Bojana Zečević i Mario Prka iz Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine.

 

Cilj ove radionice bio je upoznavanje učesnika s razvojem nove generacije eurokodova, statusom eurokodova u zemljama Balkana, u kontekstu usvajanja eurokodova na službenim jezicima pojedinih zemalja, te izrada nacionalnih dodataka.

 

 

 

Ovom prilikom je prof. dr. Sanin Džidić, predsjednik jednog od tri tehnička komiteta (BAS/TC 58) Instituta za standardizaciju Bosne i Hecegovine koji se bave eurokodovima, održao prezentaciju o trenutnom statusu eurokodova u Bosni i Hercegovini s akcentom na njihovu primjenu.

 

 

 

19 Oct 2018