Donirani priručnici za eurokodove

Donirani priručnici za eurokodove

Dana 9. novembra 2018. godine zamjenik direktora Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine, gospodin Borislav Kraljević, uime Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine, donirao je primjerke Priručnika za eurokodove biblioteci Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i biblioteci Građevinskog fakulteta Univerziteta „Džemal Bijedić”.

 

Priručnik za eurokodove daje kratak uvid u svijet evropskog sistema tehničkih standarda koji se bave projektovanjem i procjenom građevinskih konstrukcija i koristi svima onima koji žele upotrebljavati eurokodove, kao i onima koji su uključeni u projektovanje i procjene građevinskih konstrukcija.

 

Svrha Priručnika za eurokodove jeste predstavljanje javnosti principa i procedura seta evropskih tehničkih standarda, koji osiguravaju jedinstveni sistem tehničkih pravila za projektovanje zgrada i inženjerskih konstrukcija uključujući sve osnovne građevinske materijale i objedinjavanje metodologija projektovanja u zajedničkim područjima različitih tipova konstrukcija.

 

 

Priručnik za eurokodove pripremila je grupa stručnjaka iz Bosne i Hercegovine, članova tehničkih komiteta za eurokodove, a u okviru projekta „Podrška Institutu za standardizaciju Bosne i Hercegovine u području primjene eurokodova”, koji je realizovan uz finansijsku podršku Češke razvojne agencije (ČRA) i Češkog ureda za standarde, mjeriteljstvo i ispitivanje (ÚNMZ).

 

Priručnik je besplatno dostupan svim zainteresovanim stranama putem web-stranice o eurokodovima, odnosno putem sljedećeg linka.

 

Donacija je izvršena radi promocije standardizacije u nastavnim programima i u narednom periodu priručnici će biti donirani i drugim građevinskim fakultetima u Bosni i Hercegovini.

 

 

 

13 Nov 2018