15. mart – Svjetski dan prava potrošača

15. mart – Svjetski dan prava potrošača

Obilježavanje 15. marta – Svjetskog dana prava potrošača je prilika da se traži poštovanje i zaštita prava svih potrošača, kao i da se iskaže protest protiv zloupotreba tržišta i socijalnih nepravdi koje ugrožavaju ta prava.

 

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana prava potrošača je „Pouzdani pametni proizvodi”. Procjenjuje se da trenutno globalno postoji 23,1 milijarda pametnih proizvoda koji su povezani na internet te primaju, šalju i prikupljaju podatke. Mnogi od proizvoda koje koristimo, od pametnih telefona preko nosivih naprava za praćenje fizičke aktivnosti do pametnih televizora, po pravilu se međusobno povezuju.  

 

Kako se sve više ljudi širom svijeta priključuje na internet i kako ta veza postaje sve brža i bolja, tako će pametni proizvodi postati svakodnevnica za potrošače širom svijeta, donoseći znatnu promjenu u načinu na koji potrošači dolaze do proizvoda i usluga.

 

Napredak pametne tehnologije donosi mnoge mogućnosti za potrošače, omogućava im pristup novim uslugama, stvara veću udobnost i izbor. Međutim, postoje i određeni razlozi za zabrinutost – nedostatak sigurnosti, privatnosti kao i nedovoljno jasnih informacija o tome ko je odgovoran kad stvari krenu pogrešnim tokom.

 

Stoga je ovaj 15. mart prilika da se fokusira na načine na koje se sigurnost i privatnost mogu ugraditi u proces razvoja pametnih proizvoda i načine na koje se mogu osnažiti postojeće zaštite. Također, potrebno je povećati dostupnost pametnih uređaja, osigurati bolju internet infrastrukturu kao i osigurati zaštitu za potrošače koji koriste polovne uređaje.

 

Organizacija Consumer International će putem društvenih mreža Tweeter i Facebook imati niz aktivnosti kojima će obilježiti ovogodišnji Svjetski dan prava potrošača kojima se i vi možete priključiti putem #betterdigitalworld.

 

Više informacija o pametnim proizvodima, njihovoj upotrebi i problemima vezanim za upotrebu, kao i aktivnostima pokreta za zaštitu prava potrošača širom svijeta vezano za pametne proizvode možete pronaći u tekstu Trusted Smart Products.

 

 

 

13 Mar 2019