Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva

Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva

U Sarajevu je od 18. do 20. marta 2019. godine održana konferencija „Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva”.

 

Cilj konferencije je da se napravi presjek stanja u BiH kada je u pitanju digitalizacija i iskorištenost bh. IKT industrije, te iniciraju aktivnosti koje će pokrenuti promjene u društvu. U Institutu za standardizaciju Bosne i Hercegovine je prepoznat značaj spomenute teme te su predstavnici Instituta uzeli aktivno učešće u radu konferencije.

 

Svečano otvaranje konferencije i plenarni panel održani su u sali Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, a učesnicima su se obratili predstavnici institucija Bosne i Hercegovine, Delegacije Evropske unije u BiH, UNDP-a i ambasada Švicarske, Slovenije i Hrvatske. U ime Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine učesnicima se obratio direktor Instituta, Aleksandar Cincar.

 

Drugog dana konferencije predstavnici Instituta za standardizaciju BiH, Aleksandar Cincar, direktor i Zvjezdan Šehovac, šef Odjeljenja za standardizaciju iz područja rada IEC/ITU/CENELEC/ETSI,  u okviru panela Statistika i standardizacija održali su prezentaciju „Uloga Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine u procesu digitalizacije u BiH”, a u okviru panela Istraživanje i razvoj – Horizont 2024 predstavljen je tehnički komitet BAS/TC 1 i standardi iz oblasti informacionih tehnologija.

 

Konferenciju su zajednički organizovali Vanjskotrgovinska komora Bosne i Hercegovine i kompanija GlobalGPS BH d.o.o. Naredna konferencija „Digitalizacija bosanskohercegovačkog društva” će se, prema najavama organizatora, održati u januaru 2020. godine i tom prilikom bit će predstavljeni i prvi zvanični izračuni o stanju nacije nakon pokretanja Programa razvoja informacionog društva.

 

 

 

21 Mar 2019