Posjeta delegacije ÚNMZ-a

Posjeta delegacije ÚNMZ-a

Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine su u periodu između 19. i 21. marta 2019. godine posjetili predstavnici Češkog ureda za standarde, mjeriteljstvo i ispitivanja (ÚNMZ) Miroslav Chloupek, Jindra Kafková i Klara Popadičová, te Lubomir Keim iz Istraživačkog centra za građevinarstvo – kompanija za certificiranje iz Praga.

 

Tokom posjete organizovan je niz sastanaka na kojima se razgovaralo o nastavku uspješne saradnje koja je ostvarena na projektu „Podrška Institutu za standardizaciju Bosne i Hercegovine u području primjene eurokodova” koji je realizovan u periodu 2015–2018. godina.

 

Predstavnici Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine su s gostima iz Republike Češke usaglasili stavove oko aplikacije za novi zajednički projekt kojim bi se nastavile aktivnosti prethodnog projekta kao i pokrenule nove na uspostavljanju sistema certificiranja građevinskih proizvoda u Bosni i Hercegovini. Dogovoreno je da se prijedlog projekta usaglasi do sredine 2019. godine, a očekuje se da implementacija novog projekta počne 2020. godine.

 

 

 

22 Mar 2019