CEN i CENELEC organizovali seminar „Dani standarda 2019”

CEN i CENELEC organizovali seminar „Dani standarda 2019”

Evropski komitet za standardizaciju (CEN) i Evropski komitet za standardizaciju u elektrotehnici (CENELEC) i ove godine su od 29. do 30. aprila 2019. godine u Briselu organizovali  seminar ,,Dani standarda”. Ovaj dvodnevni seminar imao je za cilj da podigne svijest javnosti o načinu funkcionisanja evropskog sistema standardizacije i o njegovoj važnosti.

 

 

Na seminaru je bilo 111 učesnika iz cijele Evrope, koji su ujedno bili i predstavnici državnih tijela za standardizaciju, industrije, nevladinih organizacija, evropskih institucija i akademske zajednice. Učesnici su dobili jasan pregled evropskog sistema standardizacije (CEN i CENELEC), proizvoda i procesa, te informacije o koristima koje zainteresovane strane imaju uključivanjem u rad ovih organizacija za standardizaciju.

 

 

Tokom interaktivnih sesija učesnici su imali priliku i da daju svoju percepciju evropskog sistema standardizacije. Također na sesijama se govorilo o standardima i njihovoj značajnoj ulozi u pokretanju inovacija, o ulozi evropskih standarda u nekim prioritetnim područjima kao što su cirkularna ekonomija, mala i srednja preduzeća, digitalno društvo.

 

 

Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine su predstavljale više stručne saradnice Biljana Baljaj i Željka Popić.

 

 

 

15 May 2019