Održan 15. godišnji sastanak CEN-a i CENELEC-a

Održan 15. godišnji sastanak CEN-a i CENELEC-a

Godišnji sastanak Evropskog komiteta za standardizaciju (CEN) i Evropskog komiteta za standardizaciju u elektrotehnici (CENELEC) održan je  od 5. do 6. juna u Bukureštu, Rumuniji, a domaćin je bila Asocijacija za standardizaciju Rumunije (ASRO).

 

Na Generalnoj skupštini CEN-a i CENELEC-a razmatrani su, između ostalog, strategija standardizacije za period poslije 2020. godine, kriteriji za članstvo u evropskim organizacijama za standardizaciju, kao i informacije o preporukama Savjetodavnog foruma za industriju (IAF). Poslјednjeg dana ovog skupa održana je i konferencija o evropskoj standardizaciji na kojoj su razmatrani izazovi i prilike za standardizaciju u okviru evropskog zajedničkog tržišta poslije 2020. godine.

 

Posebna tema o kojoj se diskutovalo bila je „Cyber sigurnost i standardizacija”. Cyber sigurnost postaje sve relevantnija za sve sektore industrije. Digitalna transformacija industrije, organizacija i naših života nudi brojne mogućnosti i koristi, ali povezivanje povećava rizik od sofisticiranih cyber prijetnji i napada. Zbog toga Evropska unija treba jače i efikasnije strukture kako bi osigurala otpornost i sposobnost da efikasno odgovori na cyber napade.

 

 

 

Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine predstavlјali su Aleksandar Cincar, direktor Instituta i Tihomir Anđelić, šef Odjelјenja za standardizaciju u području rada ISO/CEN.

 

 

 

13 Jun 2019