55. sastanak Euro-azijskog vijeća za standardizaciju, mjeriteljstvo i certifikaciju

55. sastanak Euro-azijskog vijeća za standardizaciju, mjeriteljstvo i certifikaciju

U ruskom gradu Pjatigorsku, od 26. do 28. juna 2019. godine održana je 55. sjednica zajedničkog Vijeća za standardizaciju, mjeriteljstvo i certifikaciju (rus: MGS, eng: EASC) slјedećih država: Ruske Federacije, Republike Azerbejdžan, Republike Armenije, Republike Bjelorusije, Gruzije, Republike Kazahstan, Republike Kirgistan, Republike Moldavije, Republike Tadžikistan, Turkmenistana, Republike Uzbekistan i Ukrajine.

 

Tema konferencije je bila posvećena budućim koracima koje je potrebno preduzeti kako bi se unaprijedila oblast infrastrukture kvaliteta.

 

Bosnu i Hercegovinu je na ovom sastanku predstavlјao direktor Instituta za standardizaciju BiH gospodin Aleksandar Cincar, u svojstvu posmatrača. Svojom prezentacijom gospodin Cincar je učesnike konferencije upoznao s uspostavlјenim sistemom infrastrukture kvaliteta u Bosni i Hercegovini, sa sistemom standardizacije i strategijom razvoja standardizacije u Bosni i Hercegovini. Prisutnima se, također kao posmatrač, obratio i predstavnik Slovenije gospodin Bogdan Topič, predsjednik upravnog odbora Instituta za standardizaciju Slovenije.

 

 

Konferenciji je prisustvovalo više od 200 učesnika iz zemalјa MGS/EASC.

 

 

 

 

 

 

27 Jun 2019