Promjena vizuelnog identiteta Instituta

Promjena vizuelnog identiteta Instituta

Radi modernizacije i bolje vizuelne prepoznatljivosti Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine  unutar standardizacijske zajednice i među zainteresovanim stranama, kao i zbog praćenja trendova digitalne transformacije u standardizaciji, od 1. septembra 2019. godine za Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine u upotrebi je novi akronim ISBIH, kao i novi logo.

 

Novi logo Instituta se sastoji iz tri elementa, pri čemu prvi element odnosno presavijeni list papira simbolizuje standard, dokument, utvrđen konsenzusom i odobren od priznatog tijela, kojim se utvrđuju, za opštu i višekratnu upotrebu, pravila, smjernice ili karakteristike za aktivnosti ili njihove rezultate. Drugi element loga, žuti trokutić, simbolizuje Institut za standardizaciju Bosne i Hercegovine kao krovnu organizaciju, odnosno jedinu priznatu instituciju koja donosi bosanskohercegovačke standarde. Ovaj element simbolizuje i oblik Bosne i Hercegovine na mapi. Treći element, ISBIH, jeste akronim Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine.

 

U skladu sa Zakonom o standardizaciji BiH, akronim BAS nastavlja se koristiti za državne bosanskohercegovačke standarde koje je usvojio i objavio Institut za standardizaciju BiH. Akronim BAS se sastoji od dvoslovne oznake za državu Bosnu i Hercegovinu (BA), koja je utvrđena međunarodnim standardom ISO 3166-1, i početnog slova riječi standard (S).

 

 

 

 

13 Sep 2019