Osma Balkanska konferencija o standardizaciji

Osma Balkanska konferencija o standardizaciji

U crnogorskom gradu Tivtu je, u periodu od 30. septembra do 2. oktobra 2019. godine, održana VIII Balkanska konferencija o standardizaciji. Organizatori konferencije bili su Institut za standardizaciju Crne Gore i Općina Tivat, a konferenciju je otvorila ministrica ekonomije u Vladi Crne Gore Dragica Sekulić.

 

Na konferenciji su razmjenjivana iskustva, informacije i nove ideje u obliku panel diskusija o finansijskoj stabilnosti državnih tijela za standardizaciju uz uvođenje novih aktivnosti i usluga, saradnji na regionalnim projektima, saradnji državnih tijela za standardizaciju i organa vlasti, eurokodovima i nacionalnim dodacima, saradnji državnih tijela za standardizaciju i malih i srednjih preduzeća.

 

Pored predstavnika zemlje domaćina, Crne Gore, konferencija je okupila predstavnike državnih tijela za standardizaciju Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Kipra, Moldavije, Rumunije, Sjeverne Makedonije, Slovenije, Srbije, Turske, kao i Kosova u svojstvu posmatrača.

 

 

Na konferenciji su također učestvovali i predstavnici Međunarodne organizacije za standardizaciju (ISO), gospodin Henry Cuschieri, šef Odjeljenja za članstvo i vanjske odnose, te europskih organizacija za standardizaciju CEN i CENELEC, gospodin Ashok Ganesh, direktor za tržišne perspektive i inovacije.

 

Naredna konferencija održaće se 2020. godine u Rumuniji.

 

 

 

02 Oct 2019