Svjetski dan standarda 2019 Standardi za videotehnologiju povezuju svijet

Svjetski dan standarda 2019
Standardi za videotehnologiju povezuju svijet

Svake godine 14. oktobra obilježava se Svjetski dan standarda, koji ujedno predstavlja priliku da se odaju počast i priznanje hiljadama stručnjaka širom svijeta koji učestvuju u izradi standarda. Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana standarda jesu standardi iz oblasti videotehnologija.

 

Video je moderno sredstvo izražavanja. Napredak u razvoju videotehnologije promijenio je čitav naš svijet, unaprijedio  industriju zabave, povezao prijatelje i porodice širom svijeta, obogatio našu komunikaciju i omogućio nam da uveliko poboljšamo medicinsku njegu i obrazovanje.

 

Posljednjih  decenija inovacije su dovele do ogromnog napretka u kvalitetu videa. Video je sada dostupan svima i omogućava ljudima širom svijeta da podijele svoja životna iskustva u vidu živopisnih, pokretnih slika. Dobici nastali zahvaljujući napretku i pristupačnosti videa zasnovani su na međunarodnim standardima.

 

Algoritmi za videokompresiju, koji su standardizovani zahvaljujući saradnji IEC-a, ISO-a i ITU-a, nagrađeni su dvjema nagradama Primetime Emmy, čime se potvrdila suštinska uloga koju standardi imaju u osposobljavanju industrije da zadovolji sve veću potražnju za videom, jednom od najpopularnijih aplikacija koja se koristi na globalnim mrežama.

 

Međunarodni standardi zadovoljavaju potrebe industrije za veoma snažnim sposobnostima kompresije i omogućavaju neometan prelazak na novu generaciju tehnologija za videokompresije, koja pomaže industriji da ostvari maksimalan povrat ulaganja.  

 

Zahvaljujući standardima koji su priznati i poštovani širom svijeta, video kodiran na jednom uređaju moći će da se dekodira na drugom, bez obzira o kojim se uređajima radi. To vodi do ekonomije obima koja podstiče rast tržišta, kao i povjerenje inovatora da ulažu u nove videoaplikacije i usluge.

 

 

 

09 Oct 2019