Standard BAS EN 1728:2020 usvojen metodom prijevoda

Standard  BAS EN 1728:2020 usvojen metodom prijevoda

Bosanskohercegovački standard BAS EN 1728:2020, Namještaj - Namještaj za sjedenje – Metode ispitivanja za određivanje čvrstoće i trajnosti, četvrto izdanje, u sistem bosanskohercegovačke standardizacije usvojen je metodom prijevoda.

 

Izvorni tekst evropskog standarda priprеmiо је Tehnički komitet  CEN/TC 207, Furniture, čiji je sekretarijat pod nadležnošću  nacionalnog tijela za standardizaciju Italije (UNI).

 

Standard BAS EN 1728:2020 utvrđuje metode ispitivanja za određivanje čvrstoće i izdržljivosti strukture svih tipova sjedišta, bez obzira na upotrebu, materijale, dizajn/konstrukciju ili proizvodne procese. Ovaj evropski standard se ne odnosi na dječije stolice za hranjenje, stolice koje se pričvršćuju na stol i sjedala s kupkama koja su obuhvaćena drugim evropskim standardima.

 

Metode ispitivanja za procjenu starenja, degradacije, ergonomije i električne funkcije nisu uključene. lspitivanja nisu namijenjena procjeni izdržljivosti tapaciranih materijala, kao što su materijali za punjenje tapacirunga i tapacirane presvlake. Ovaj standard ne sadrži bilo kakve zahtjeve. Zahtjevi za drukčije krajnje upotrebe mogu se naći u drugim standardima.

 

Bosanskohercegovački standard BAS EN 1728:2020 pripremio je Tehnički komitet BAS/TC 42, Drvo i proizvodi od drveta, Instituta za standardizaciju BiH.

 

 

 

 

23 Jan 2020