Novi besplatni standardi u ponudi

Novi besplatni standardi u ponudi
Evropski komitet za standardizaciju (CEN) je u saradnji sa svojim članicama i nakon hitnog zahtjeva Evropske komisije, a radi borbe protiv pandemije izazvane virusom SARS-Cov-2, privremeno omogućio besplatan pristup novom setu evropskih standarda (EN). Riječ je o sedam standarda koji se tiču respiratorne opreme i ventilatora za kritičnu njegu pacijenata.
 
Zainteresovane strane ove standarde mogu preuzeti putem Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine, registracijom na našoj web-stranici (ukoliko već niste registrovani), a zatim narudžbom potrebnog standarda. Standardi se dostavljaju samo u elektronskom formatu (read only). Za više informacija o narudžbi standarda možete nam se obratiti putem e-maila: bas_prodaja@bas.gov.ba.
 
 
Ažuriranu listu besplatnih standarda možete pogledati ovdje.
 
 
Na web stranici CEN-a možete pronaći i dokument CWA 17553:2020, Community face coverings – Guide to minimum requirements, methods of testing and use koji je objavljen u junu ove godine.
 
 
Pored liste besplatnih evropskih standarda i dalje su besplatno dostupni određeni međunarodni standardi u „read only“ formatu a možete ih naći na sljedećim web stranicama:
 
ISO standardi: www.iso.org/covid19
 
 
 

 

Besplatan pristup navedenim standardima bit će omogućen do okončanja krize prouzrokovane pandemijom novog koronavirusa ili novih smjernica evropskih/međunarodnih organizacija za standardizaciju. 

02 Jul 2020